De smaak van een stoverij zit toch voornamelijk in de saus, en je hebt helemaal geen vlees nodig om een lekkere stoverij op tafel te zetten.
Deze vegan versie met seitan of jackfruit is zeker een waardig alternatief! Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar die met jackfruit. Jackfruit vind je in blik oa in de Albert Heijn.
Voor 2 personen:
🌱 Ingrediënten
- Een klontje sojaboter
- 2 uien
- 2 teentjes look
- 400 gr seitan of 800 gr jackfruit (2 blikken van 400 gr)
- 1 el bloem
- 1 flesje bruin bier van 33 cl (Ik gebruik hier een dubbele trappist van Westmalle)
- 1 klontje groentebouillon
- 1 el sojasaus
- 2 el bruine suiker
- 2 el appelazijn (of andere azijn)
- 1 à 2 blaadjes laurier
- 4 à 5 takjes gedroogde tijm (Ik gebruik hier het kruidentuiltje van de colruyt met laurier en tijm)
- 1 sneetje bruin brood
- 2 el mosterd
- Water
➡️ Bereiding
- Snij de ui in stukjes en stoof aan in een klontje sojaboter. Laat een halfuurtje verder stoven todat de ui mooi bruin gekalameriseerd is.
- Roer af en toe en doe er geregeld wat water bij zodat het niet aanbrandt
- Als je seitan gebruikt: snij de seitan in stukjes en voeg toe
- Als je jackfruit gebruikt: laat uitlekken en spoel met water en voeg toe
- Pers de look en voeg toe samen met de bloem.
- Laat het geheel even aanbakken
- Voeg het bier toe, samen met de groentebouillon, sojasaus, bruine suiker, appelazijn, tijm & laurier
- Van zodra het begint te pruttelen, voeg het sneetje brood met mosterd toe, met de mosterkant naar beneden.
- Laat tot 1u30 tot 2u staan pruttelen op een heel laag vuurtje.
- Roer af en toe en voeg water bij als je vindt dat de saus te veel indikt.
- Haal het kruidentuiltje eruit
- Kruid af met peper en zout naar smaak
- Ik serveer de stoverij hier met frietjes, een goeie kwak vegan mayonaise. (te koop in de supermarkten)
- SMAKELIJK