NJOM
🌱 Ingrediënten
- Voor de cake:
- 400 gr bloem
- 300 gr lichtbruine suiker
- 2 tl baksoda
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 el maïzetmeel
- Snuifje zout
- 5 el oploskoffie
- 400 ml vegan melk (ik gebruik de ongezoete sojamelk van @alpro)
- 3 tl vanille extract
- 220 ml zonnebloemolie
- 2 el appel azijn (of een andere smaak azijn die je liggen hebt)
- Een klontje vegan boter + wat extra bloem om de springvorm in te vetten
- Voor de crème au beurre:
- 250 gr vegan bakboter (ik gebruik de boter van @violife maar kan ook met gewone bakboter van @alpro)
- 9 el aquafaba
- 200 gr lichtbruine suiker
- 2 el oploskoffie opgelost in 1 el warm water (afgekoeld)
➡️ Bereiding
- Neem een kom en meng de bloem met de suiker, baksoda, kaneel, maïzetmeel, zout en de oploskoffie
- Neem een 2e kom en meng de vegan melk met het vanille extract, de zonnebloemolie en de appel azijn
- Voeg de 2 mengsels samen en meng goed
- Boter een springvorm van ong 20 cm diameter in met wat vegan boter en besprenkel met bloem
- Giet het deeg in de springvorm
- Laat ong 40 min bakken in een oven van 200°C en maak terwijl de crème au beurre
- Prik met een tandenstoker of een mes in de cake, als die droog blijft dan is de cake gaar
- Laat de boter op kamertemperatuur komen en zet aan de kant.
- Neem een kookpot en meng de aquafaba met de suiker. Warm voorzichtig op tot de suiker opgelost is in de aquafaba en haal dan van het vuur.
- Klop het aquafaba-suiker mengsel ong 20 min op tot je een vast opgeklopt eiwit krijgt
- Voeg al kloppend blokje per blokje de boter toe. Klop nog ong 10 min verder
- Voeg voorzichtig de opgeloste koffie toe en laat nog een paar minuutjes verder kloppen
- Snij de cake doorlangs in twee en smeer een goeie laag crème au beurre op de ene helft
- Plaats de andere helft terug en spuit nog wat torentjes crème au beurre op de bovenkant met behulp van een spuitzak
- SMAKELIJK!