IK HERHAAL: MATTENTAARTEN. VEGAN MATTENTAARTEN
Dit recept is een volldig eigen experimentele creatie.
🌱 Ingrediënten
- 1,5 l ongezoete sojamelk (gebruik geen andere plantaardige melk, het moet echt soja zijn)
- Het sap van 1,5 citroenen
- 120 gr kristalsuiker
- 100 gr amandelpoeder
- Een paar druppels amandelextract
- 4 el aquafaba (Laat kikkererwten uitlekken of koop het vocht in flessen oa bij de @notenshop)
- Extra scheutje citroensap
- Een klontje sojaboter
- Een beetje bloem
- Taartvormpjes van 10 cm
- 1 à 2 vellen bladerdeeg (kijk op de verpakking maar de meeste zijn vegan)
- Extra scheutje sojamelk
➡️ Bereiding
- Breng de melk al roerend aan de kook. Als de melk kookt: zet het vuur af en voeg het citroensap toe. Roer even, maar niet te hard anders maak je het stremsel kapot.
- Laat een kwartiertje staan en zeef dan het stremsel in een neteldoek. Laat de wrongel (het vast mengsel dat je overhoudt) afkoelen en wring dan voorzichtig zoveel mogelijk vocht eruit.
- Laat een nacht verder uitlekken in de koelkast in de neteldoek in een zeef boven een pot.
- Meng de volgende dag de wrongel met de suiker, amandelpoeder en het amandelextract
- Klop de aquafaba 10 min op met een scheutje citroensap tot een vast eiwit en meng onder het wrongelmengsel
- Beboter de taartvormpjes met wat sojaboter en bestrooi met bloem
- Snij cirkels uit het bladerdeeg en bedek de bodem van de taartvormpjes met bladerdeeg. Druk goed aan tegen de randen.
- Vul de taartvormpjes met 2 á 3 el van de vulling (zorg dat er meer in het midden dan aan de randen zit)
- Bedek opnieuw met bladerdeeg, zoals je in de video kan zien.
- Smeer de mattentaarten rijkelijk in met sojamelk (zo kleuren zo mooi bruin)
- Knip een gaatje bovenaan de mattentaarten (zo kan er stoom uit in de oven)
- Laat 25 min bakken in een oven van 200°C
- SMAKELIJK!