Dit is al jaren mijn signature dish en vroeger maakte ik dit met varkens- of lamsgehakt en fetakaas.
Nu zou ik nog liever 💩 fretten dan gehakt en feta.
Maar gelukkig kan moussaka mijn siganture dish blijven: met linzen en plantaardige kaas blijft dit een overheerlijk gerecht met als bonus dat er geen dier voor heeft geleden en dat het land, water en CO2 uitspaart!
Deze video heb ik gemaakt voor ik de greek white van @violofe ontdekte, maar deze zou hier dus ook zeker bij passen!
Voor 4 grote porties:
🌱 Ingrediënten
- Olijfolie
- 500 gr aardappelen
- 500 gr aubergine
- 500 gr courgetten
- 200 gr sjalotten
- 300 gr wortelen
- 3 teentjes look
- 1 pepertje of iets anders pikant
- Snuifje peper, zout, en Ras el hanout (je kan ook kaneel gebruiken)
- Scheut(je) rode wijn
- 500 ml passata
- 800 gr tomatenstukjes
- ong 300 gr linzen (1 blik)
- 140 gr tomatenconcentraat
- 40 gr plantaardige boter (ik gebruik de sojaboter van @alpro)
- 40 gr bloem
- 600 ml plantaardige melk (ik gebruik de ongezoete amandelmelk van @alpro)
- 70 + 30 gr vegan geraspte kaas of de greek white van @violofie
➡️ Bereiding
- Snij de aardappelen in schijfjes, leg in een ovenschaal, strijk er wat olfijolie op en laat ong 30 min op 180° in de oven garen
- Snij de auberginen en de courgetten in schijfjes en gril de groenten beetgaar.
- Maak de tomatensaus:
- Snij de sjalotten, look en het pepertje fijn en stoof aan in een scheutje olijfolie
- Kruid met peper, zout en ras el hanout naar smaak en blus met de rode wijn
- Snij de wortels fijn en voeg toe
- Voeg de passata, tomatenstukjes, de linzen en het tomatenconcentraat toe
- Laat de tomatensaus ong 1u sudderen op een laag vuurtje, zonder het deksel op de pot, en roer af en toe
- Maak de kaassaus:
- Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer goed en laat even op het vuur staan tot je koekjes geur ruikt.
- Haal van het vuur en voeg de melk beetje bij beetje toe terwijl je roert. Zorg dat alle bloem opgelost is. Ga met een lepetlje langs de rand onderaan de pot om zeker te zijn dat er geen bloemklonters blijven zitten.
- Zet terug op het vuur en breng aan de kook, blijf roeren.
- Voeg 30 gr van de kaas toe en roer goed
- Maak nu laagjes:
- In een grote ovenschaal: begin met tomatensaus, aardappelen, tomatensaus, de gegrilde auberginen en courgette, tomatensaus en eindig met de kaassaus
- Werk af met de rest van de vegan kaas, peper en zout. Ik doe er voor de show ook nog wat basilicumblaadjes op
- Laat de moussaka 45 min tot 1u op 180° in de oven verder garen, terwijl kan je aperitieven of andere hobby’s uitoefenen
- SMAKELIJK