NJOM NJOM NJOM!
Voor 4 vegan boules de berlin:
🌱 Ingrediënten
Voor het deeg:
- 120 ml ongezoete sojamelk
- 15 gr verse gist
- 250 gr bloem
- 30 gr vegan bakboter, op kamertemperatuur
- 30 gr vanillesuiker
- Snuifje zout
- Een scheutje zonnebloemolie (om een kom in te vetten)
Voor de crème pâtissière:
- 40 gr kristalsuiker
- 30 gr maïszetmeel
- Snuifje zout
- 250 ml ongezoete sojamelk
- 1 el vanille extract
- 60 gr vegan bakboter, op kamertemperatuur
➡️ Bereiding
- Maak het deeg:
- Verwarm de melk lauw (niet te warm!) en los de gist er in op. Roer goed.
- Meng de bloem met de boter, het zout en de vanillesuiker goed.
- Voeg het gistmengsel beetje bij beetje bij het bloemmengsel en keed tot een elastisch deeg
- Laat het deeg een uur rijzen op een warme plaats, in een ingevette kom met een handdoek er op.
- Maak intussen de crème pâtissière:
- Meng de suiker, het maïszetmeel en het zout in een kom. Zet even aan de kant. Zet ook de boter klaar.
- Neem een kookpan en verwarm de melk samen met het vanille extract.
- Voeg het suikermengsel bij de melk en roer goed. Laat inkoken tot de crème dikker wordt en laat het dan nog 2 minuutjes verder op het vuur, terwijl je goed roert
- Zet het vuur uit en voeg de boter toe. Roer tot de boter volledig gesmolten is.
- Laat de crème ongeveer 1 uur afkoelen in de koelkast (als je wil kan je een plastiek folie op de crème leggen zodat er geen velletje op komt)
- Als het deeg gerezen is, kneed het nog even en vorm er bolletjes van (ong 6 cm diameter)
- Leg de deegbollen op een bakpapier op een ovenplaat, leg er een handdoek over en laat nog eens een halfuur rijzen op een warme plaats
- Haal de crème uit de koelkast en roer goed met een spatel
- Bak de deegbollen goudbruin in een friteuse van 170 °C
- Laat uitlekken en afkoelen en snij de bollen doormidden en vul met de crème pâtissière
- Bestrooi de boules de berlin met bloemsuiker
- SMAKELIJK!